Depresja wśród młodych. Dieta może mieć wpływ na ich stan fizyczny

Depresja wśród młodych. Dieta może mieć wpływ na ich stan fizyczny

Depresja zbiera niestety coraz większe żniwo, także wśród młodych ludzi. Szacuje się, że aktualnie na całym świecie cierpi na nią około 350 milionów ludzi! Dietoterapia może być pomocą w walce z tą chorobą.

Liczby są zatrważające, a WHO prognozuje, że w 2030 roku depresja będzie drugim na świecie powodem występowania niepełnosprawności. Ale co możemy zrobić, by się przed nią uchronić? Wyzwanie to jest o tyle utrudnione, że nadal depresja pozostaje dość zagadkową chorobą dla współczesnej nauki i wciąż dowiadujemy się o niej czegoś nowego i niespodziewanego.

Dietoterapia depresji

Wiele badań podejmowało już temat diety w profilaktyce i leczeniu depresji. Choć wiele kwestii pozostaje jeszcze niepotwierdzonych, wiadomo jedno – istnieje powiązanie między tym, co jemy, a ryzykiem zachorowania na depresję oraz stanem zdrowia już w trakcie trwania depresji. Do najistotniejszych czynników wpływających na depresję pod względem żywieniowym należą:

– kwasy tłuszczowe – w szczególności omega-3. Ich znaczenie w depresji wiąże się z faktem, że są składnikami błon komórkowych, budują osłony komórek nerwowych, wspomagają one też funkcjonowanie np. serotoniny – jednego z neurotransmiterów odpowiadających za samopoczucie człowieka.

– witaminy z grupy B – ich niedobory wiążą się z wysokim stężeniem związku zwanego homocysteiną, a także kwasu metylomalonowego. Oba te związki, jeśli występują w organizmie w nadmiarze, mogą przyczyniać się do powiększenia ryzyka rozwoju depresji.
– witamina D – zainteresowania nią w kontekście depresji wynika po pierwsze z powszechnie występujących niedoborów tej witaminy w populacji, a także z faktu, że ogromna liczba receptorów dla tej witaminy znajduje się właśnie w układzie nerwowym. Brakuje jeszcze konkretnych wyników badań w kontekście witaminy D i depresji, lecz dość stanowczo stanowiska naukowe sugerują, że istnieje takie ścisłe powiązanie.

– składniki mineralne – w tym selen, cynk, magnez. Wskazuje się, że gdy dochodzi do ich niedoborów, enzymy w organizmie przestają optymalnie pracować i może to wpływać negatywnie na procesy przebiegające w układzie nerwowym. Co ciekawe, wykazano że szczególnie wśród młodych ludzi niskie spożycie magnezu może wpływać na zwiększenie częstości zachorowań na depresję w tej grupie.

Dlaczego ryby to dobry wybór, aby uchronić się przed depresją?

Otóż ryby są naturalnym produktem spożywczym, który zawiera w zasadzie wszystkie wymienione wyżej składniki mineralne, witaminy i związki odżywcze. Zarówno ryby świeże, jak i puszkowane spożywane regularnie co najmniej dwa razy w tygodniu – mogą przyczynić się do polepszenia zawartości wymienionych wyżej związków w naszej diecie, a przez to wpływać na zmniejszenie ryzyka zachorowania na depresję. Szczególnie warto zwrócić uwagę na to, że ryby są najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie. Badania sugerują co prawda, że sama suplementacja olejem rybim nie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na depresję, ale już badania nad spożyciem ryb (a nie suplementu) – sugerują, że jedzenie ryb faktycznie może być jednym z kierunków profilaktyki depresji. Jedno z badań wskazało nawet konkretną ilość ryb (najlepiej tłustych ryb morskich, jak łosoś, śledź, makrela, węgorz, szprot), która koreluje ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania. Wynosi ona około 100-110 gramów ryby dziennie.

Autor: Żaneta Michalak, dietetyk

Źródła:

Su K. P. i in.: Omega-3 fatty acids in major depressive disorder. A preliminary double-blind, placebo-controlled trial. European Neuropsychopharmacology. 2003; 13: 267–271.

Kyrozis A i in.: Dietary lipids and geriatric depression scale score among elders: The EPIC-Greece cohort. Journal of Psychiatric Research. 2009; 43: 763–769.

Bountziouka V. i in.: Long term fish intake is associated with less severe depressive symptoms among elderly men and women. Journal of Aging and Health. 2009; 21(6): 864-880.

Okereke O. L. i in.: The Role of Vitamin D in the Prevention of Late-life Depression. J Affect Disord. 2016; 1(198): 1–14.

Tarleton E. K., Littenberg B.: Magnesium Intake and Depression in Adults. J Am Board Fam Med. 2015; 28(2): 249-256.

https://medicalxpress.com/news/2018-01-fish-depression.html [dostęp dn. 18.11.2019 r.]

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij