Depresja zbiera niestety coraz większe żniwo, także wśród młodych ludzi. Szacuje się, że aktualnie na całym świecie cierpi na nią około 350 milionów ludzi! Dietoterapia może być pomocą w walce z tą chorobą.

Liczby są zatrważające, a WHO prognozuje, że w 2030 roku depresja będzie drugim na świecie powodem występowania niepełnosprawności. Ale co możemy zrobić, by się przed nią uchronić? Wyzwanie to jest o tyle utrudnione, że nadal depresja pozostaje dość zagadkową chorobą dla współczesnej nauki i wciąż dowiadujemy się o niej czegoś nowego i niespodziewanego.

Dietoterapia depresji

Wiele badań podejmowało już temat diety w profilaktyce i leczeniu depresji. Choć wiele kwestii pozostaje jeszcze niepotwierdzonych, wiadomo jedno – istnieje powiązanie między tym, co jemy, a ryzykiem zachorowania na depresję oraz stanem zdrowia już w trakcie trwania depresji. Do najistotniejszych czynników wpływających na depresję pod względem żywieniowym należą:

– kwasy tłuszczowe – w szczególności omega-3. Ich znaczenie w depresji wiąże się z faktem, że są składnikami błon komórkowych, budują osłony komórek nerwowych, wspomagają one też funkcjonowanie np. serotoniny – jednego z neurotransmiterów odpowiadających za samopoczucie człowieka.

– witaminy z grupy B – ich niedobory wiążą się z wysokim stężeniem związku zwanego homocysteiną, a także kwasu metylomalonowego. Oba te związki, jeśli występują w organizmie w nadmiarze, mogą przyczyniać się do powiększenia ryzyka rozwoju depresji.
– witamina D – zainteresowania nią w kontekście depresji wynika po pierwsze z powszechnie występujących niedoborów tej witaminy w populacji, a także z faktu, że ogromna liczba receptorów dla tej witaminy znajduje się właśnie w układzie nerwowym. Brakuje jeszcze konkretnych wyników badań w kontekście witaminy D i depresji, lecz dość stanowczo stanowiska naukowe sugerują, że istnieje takie ścisłe powiązanie.

– składniki mineralne – w tym selen, cynk, magnez. Wskazuje się, że gdy dochodzi do ich niedoborów, enzymy w organizmie przestają optymalnie pracować i może to wpływać negatywnie na procesy przebiegające w układzie nerwowym. Co ciekawe, wykazano że szczególnie wśród młodych ludzi niskie spożycie magnezu może wpływać na zwiększenie częstości zachorowań na depresję w tej grupie.

Dlaczego ryby to dobry wybór, aby uchronić się przed depresją?

Otóż ryby są naturalnym produktem spożywczym, który zawiera w zasadzie wszystkie wymienione wyżej składniki mineralne, witaminy i związki odżywcze. Zarówno ryby świeże, jak i puszkowane spożywane regularnie co najmniej dwa razy w tygodniu – mogą przyczynić się do polepszenia zawartości wymienionych wyżej związków w naszej diecie, a przez to wpływać na zmniejszenie ryzyka zachorowania na depresję. Szczególnie warto zwrócić uwagę na to, że ryby są najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie. Badania sugerują co prawda, że sama suplementacja olejem rybim nie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na depresję, ale już badania nad spożyciem ryb (a nie suplementu) – sugerują, że jedzenie ryb faktycznie może być jednym z kierunków profilaktyki depresji. Jedno z badań wskazało nawet konkretną ilość ryb (najlepiej tłustych ryb morskich, jak łosoś, śledź, makrela, węgorz, szprot), która koreluje ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania. Wynosi ona około 100-110 gramów ryby dziennie.

Autor: Żaneta Michalak, dietetyk

Źródła:

Su K. P. i in.: Omega-3 fatty acids in major depressive disorder. A preliminary double-blind, placebo-controlled trial. European Neuropsychopharmacology. 2003; 13: 267–271.

Kyrozis A i in.: Dietary lipids and geriatric depression scale score among elders: The EPIC-Greece cohort. Journal of Psychiatric Research. 2009; 43: 763–769.

Bountziouka V. i in.: Long term fish intake is associated with less severe depressive symptoms among elderly men and women. Journal of Aging and Health. 2009; 21(6): 864-880.

Okereke O. L. i in.: The Role of Vitamin D in the Prevention of Late-life Depression. J Affect Disord. 2016; 1(198): 1–14.

Tarleton E. K., Littenberg B.: Magnesium Intake and Depression in Adults. J Am Board Fam Med. 2015; 28(2): 249-256.

https://medicalxpress.com/news/2018-01-fish-depression.html [dostęp dn. 18.11.2019 r.]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ